Kajian Keusahawanan Sosial dalam Melestarikan Alam Sekitar - Nur Suriaty Daud Fhiri; Shuhairimi Abdullah; Yasmin Ahmad, (Journal of Human Development and Communication (JoHDeC), 2025)
Humans on this earth need a balanced environment as the well-being and quality of human life can be achieved. However, world is causing people to be too dependent on the world of science and technology. In reality, people not responsible for preserving the environment. This study aims to provide awareness among the community about the importance of the environment, to encourage social entrepreneurs in using innovative ideas to preserve the environment, and a proposal to address the problem of environmental pollution through innovative approaches to social entrepreneurship. Social entrepreneurship is not something new but in Malaysia, it has not been widely used. Only a handful of entrepreneurs are involved in this field of social entrepreneurship due to a lack of knowledge and exposure to the concept of social entrepreneurship. Therefore, this paper will discuss current issues of environmental pollution in Malaysia, innovative approaches to social entrepreneurship and successful social entrepreneurs. Manusia dimuka bumi ini memerlukan alam sekitar yang seimbang supaya kesejahteraan dan kualiti hidup manusia dapat dicapai. Namun, dunia hari ini menyebabkan manusia terlalu bergantung kepada dunia sains dan teknologi. Realiti ini menyebabkan manusia leka dalam menjalankan tanggungjawab memelihara alam sekitar. Kajian ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat tentang kepentingan alam sekitar, untuk menggalakkan usahawanan sosial dalam menggunakan idea inovatif bagi melestarikan alam sekitar dan sebagai cadangan untuk menangani masalah pencemaran alam sekitar melalui pendekatan inovatif keusahawanan sosial. Keusahawanan sosial bukanlah sesuatu yang baharu, namun di Malaysia ia belum digunakan secara meluas. Hanya segelintir usahawan yang terlibat dalam bidang keusahawanan sosial ini kerana kurangnya pengetahuan dan pendedahan yang jelas tentang konsep keusahawanan sosial. Oleh itu, kertas kerja ini akan membincangkan isu semasa pencemaran alam sekitar di Malaysia, pendekatan inovatif keusahawanan sosial dan usahawan sosial berjaya.