Amalan Memberikan Maklum balas Prestasi dan Keberkesanannya dalam Kalangan Pegawai Penilai dan Pegawai Yang Dinilai Yang Berkhidmat di Sekolah Menengah - Majelan Sulong; Rusli Ahmad; Nur Fatihah Abdullah Bandar, (Journal of Human Development and Communication (JoHDeC), 2025)
This article aims to propose a model of the theoretical framework of the study that examines the relationship between the performance feedback practice and its effectiveness among evaluators and evaluated officers serving in secondary schools in Malaysia. This study presents seven independent variables, namely source reliability, feedback quality, feedback delivery, favourable feedback, unfavourable feedback, source availability and promote feedback seeking, while the effectiveness of performance feedback as dependent variable. In addition, discussions on the Feedback Environment Scale (FES) play a role in the formation of the conceptual framework of this study is also discussed. In general, this study explains that the effectiveness of performance feedback practices can be improved if the combination of proposed antecedents is in a stable state. This article is suitable as a reference in the field of human resource management and educational management. Artikel ini bertujuan mencadangkan satu model kerangka teori kajian yang mengkaji hubungan di antara amalan memberikan maklum balas prestasi dan keberkesanannya dalam kalangan pegawai penilai (PP) dan pegawai yang dinilai (PYD) yang berkhidmat di sekolah menengah (SM) di Malaysia. Kajian ini mengemukakan tujuh pemboleh ubah bebas, iaitu kebolehpercayaan sumber, kualiti maklum balas, penyampaian maklum balas, maklum balas membina, maklum balas tidak membina, ketersediaan sumber dan menggalakkan pencarian maklum balas, manakala keberkesanan maklum balas prestasi sebagai pemboleh ubah bersandar. Di samping itu, perbincangan tentang Feedback Environment Scale (FES) memainkan peranan dalam pembentukan kerangka konseptual kajian ini turut dibincangkan. Secara umumnya, kajian ini menjelaskan bahawa keberkesanan amalan maklum balas prestasi mampu dipertingkatkan sekiranya gabungan antara anteseden yang dicadangkan berada dalam keadaan yang mantap. Artikel ini sesuai dijadikan rujukan dalam bidang pengurusan sumber manusia dan pengurusan pendidikan.