APPSLEXIA: Pembangunan Aplikasi Pembelajaran Secara Fonetik untuk Pelajar Disleksia - Syukriyah Mohamad Akib; Wan Nor Ashiqin Wan Ali (Journal of Human Development and Communication (JoHDeC), 2025)
Pada hari ini terdapat pelbagai golongan yang menghadapi masalah ketidakupayaan di dalam pembelajaran. Sebagai contoh, autism, down sindrom, slow learner dan disleksia yang merupakan salah satu masalah pembelajaran yang dihadapi sesorang individu. Kaedah pendidikan yang sedia ada, iaitu bersifat tradisional dikatakan kurang berkesan untuk menarik minat pelajar untuk membaca di mana guru mengajar berpandukan bahan sokongan belajar yang kurang dengan elemen-elemen interaktif (Ibrahim, Yusuf & Ghazali 2017). Justeru itu, pengkaji membangunkan sebuah aplikasi pembelajaran secara interaktif yang diberi nama AppsLexia singkatan kepada Aplikasi Disleksia (AppsLexia) yang menggunakan kaedah fonetik untuk membantu para guru dalam membantu para pelajar yang menghidapi masalah disleksia dalam proses pembelajaran. Aplikasi ini juga memudahkan pelajar disleksia untuk cepat memahami dan mengenal huruf dengan menggunakan pendekatan kaedah fonetik. Aplikasi AppsLexia ini dibangunkan dengan mengadaptasi model ADDIE.