APLIKASI PANDUAN PENYUNTINGAN BUKU AGAMA TERHADAP EDITOR BAHASA MELAYU DI MALAYSIA - Khairul Anwar Zambrishah; Mohamad Suhaizi Suhaimi (Journal of Human Development and Communication (JoHDeC), 2025)
The actions of the editors in implementing the religious book editing guidelines while carrying out their editorial tasks are still unknown, giving rise to questions about the editing practices they employ on Malay-language religious books. Therefore, this study aims to identify and analyze the editing practices employed by editors of Malay-language religious books in Malaysia. Additionally, the production of religious literature must not be done arbitrarily and should be based on the true teachings of Islam according to the Quran and Hadith. This study adopts a qualitative approach, utilizing a questionnaire in the form of ’Google Forms’ to gather the perspectives of editors regarding the application of editing practices in religious book editing. Eight editors were selected from two publishing companies that specialize in religious books, namely Telaga Biru Sdn Bhd and Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). The findings of the study indicate that the majority agree with the necessary editing practices for publishing religious books, as they contribute to shaping individuals with good character, fostering good interpersonal relationships, and improving work organization. Tindakan para editor dalam mengaplikasikan panduan penyuntingan buku agama semasa menjalankan tugas editorial masih tidak diketahui lalu menimbulkan persoalan tentang amalan penyuntingan yang dilaksanakan oleh mereka terhadap buku agama berbahasa Melayu. Oleh itu, kajian ini dijalankan bertujuan mengenal pasti dan menganalisis amalan penyuntingan yang diterapkan oleh para editor buku agama berbahasa Melayu di Malaysia. Tambahan pula, penghasilan naskhah-naskhah bacaan berkaitan ilmu agama tidak boleh dilakukan sewenang-wenangnya dan perlu berlandaskan ajaran agama Islam yang benar mengikut al-Quran dan Hadis. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif yang menggunakan instrumen borang soal selidik berbentuk ‘Google Forms’ bagi mendapatkan pandangan para editor terhadap aplikasi amalan penyuntingan buku agama semasa menjalankan tugas. Seramai lapan orang editor telah dipilih masing-masing daripada dua buah syarikat penerbitan buku yang menerbitkan buku-buku berkategori agama iaitu Telaga Biru Sdn Bhd dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Dapatan kajian menunjukkan majoriti bersetuju terhadap amalan penyuntingan buku agama yang perlu dipatuhi bagi menerbitkan buku-buku agama di samping mampu untuk membentuk individu yang memiliki peribadi yang baik, hubungan baik sesama manusia, dan berupaya untuk melaksanakan kerja dengan lebih teratur.