Pembangunan Video Interaktif Grafik Gerakan Mengenai Epistaksis - Nur Farah Diana Muhammad Hassanuddin; Wan Nor Ashiqin Wan Ali (Journal of Human Development and Communication (JoHDeC), 2025)
Epistaxis is a nasal bleeding that is divided into two, namely Anterior and Postrior. Anterior is a nasal bleeding that occurs in the front caused by factors such as air that is too hot or dry mixed with air that is too cold, injury, and blowing the nose too strongly. Posterior is a nasal bleeding in the back caused by diseases such as atherosclerosis, tumors, blood clots, inflammation and high blood pressure. This interactive motion graphic video is built to convey information about Epistaxis and Epistaxis emergency treatment. This is because society lacks understanding of the proper Epistaxis emergency treatment of bowing. This project focuses on athletes and students involved in uniformed bodies at Universiti Malaysia Perlis (UniMAP). The interactive motion graphics video produced involves moving graphics, the use of colors, text, background music, background sound and sound effects to make an impact in conveying information about this Epistaxis. Several procedures have been created and followed throughout the development of this interactive motion graphics video. Basic selection of multimedia, content experts and respondents were selected and designed for Alpha testing. The data collected has been used as a reference to improve product research. Epistaksis merupakan pendarahan hidung yang terbahagi kepada dua iaitu Anterior dan Postrior. Anterior adalah pendarahan hidung yang terjadi dibahagian hadapan yang disebabkan oleh faktor-faktor seperti udara yang terlampau panas atau kering dicampur dengan udara yang terlampau sejuk, kecederaan, dan menghembus hidung terlalu kuat. Posterior pula adalah pendarahan hidung dibahagian belakang yang disebabkan oleh penyakit seperti atherosclerosis, tumor, pembekuan darah, inflamasi dan darah tinggi. Video interaktif grafik gerakan ini dibina untuk menyampaikan maklumat tentang Epistaksis dan rawatan kecemasan Epistaksis. Hal ini adalah kerana masyarakat kurang pemahaman mengenai rawatan kecemasan Epistaksis yang betul iaitu menunduk. Projek ini memfokuskan kepada atlet dan pelajar yang terlibat dalam badan berunifom di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP). Video interaktif grafik gerakan yang dihasilkan melibatkan gafik bergerak, penggunaan warna, teks, muzik latar, suara latar dan kesan bunyi untuk memberikan impak dalam menyampaikan maklumat mengenai Epistaksis ini. Beberapa prosedur telah dibuat dan diikut sepanjang pembangunan video interaktif grafik gerakan ini. Pemilihan asas multimedia, pakar kandungan dan responden juga telah dipilih dan direka bagi pengujian Alfa. Data yang dikumpul telah dijadikan rujukan bagi menambahbaik kajian produk.