Hantaran Seks: Kajian Kesedaran dalam Kalangan Mahasiswa - Noormarlinna Tasman; Adila Ismail (Journal of Human Development and Communication (JoHDeC), 2025)
Kajian ini mengkaji kesedaran mahasiswa Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mengenai isu hantaran seks (sexting). Seramai 4 orang informan telah ditemu bual untuk mengupas isu gejala hantaran seks dan menjawab segala persoalan yang dikaji di dalam kajian ini. Kajian ini akan mengupas tentang sejauh mana mahasiswa UniMAP mengetahui tentang hantaran seks, faktor-faktor berlakunya hantaran seks dan implikasi. Antara faktor berlakunya hantaran seks ialah pengaruh media sosial, pengaruh rakan sebaya, dan juga kurangnya perhatian dari ibu bapa sehingga menyebabkan anak-anak mencari bentuk hiburan lain. Seterusnya, beberapa cadangan untuk diambil tindakan pada masa depan bagi membendung gejala hantaran seks ini telah diperincikan. This study examines the awareness of Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) students on the issues of sexting. A total of 4 informants were interviewed to analyze the issue of sexual transmission symptoms and to answer all the predetermined questions in this study. This study has identified the extent to which UniMAP students are aware about sexting, the factors, as well as its implications. Among the factors discussed are the influence of social media and of peers. Next, lack of attention from parents that causes children to seek other forms of entertainment are also discussed. Further, some suggestions for action in the future to curb the issues have been detailed.