Ungkapan Darjah Penghabisan dalam Kalangan Penutur Dialek Kedah berdasarkan Kategori Umur - Yusniza Yaakub; Hishamudin Isam; Faizah Ahmad (Journal of Human Development and Communication (JoHDeC), 2025)
Kajian ini membandingkan penggunaan ungkapan darjah penghabisan yang digunakan oleh penutur dialek Kedah berdasarkan kategori umur. Ungkapan darjah penghabisan ialah pernyataan perbandingan yang paling tinggi hadirnya selepas kata adjektif. Bertepatan dengan sifat bahasa yang dinamik dan luwes, dialek Kedah juga telah berubah dan berkembang dari segi kosa kata dan istilahnya. Perubahan telah berlaku akibat pengaruh media yang mendominasi kehidupan masyarakat, khususnya golongan remaja. Kajian berbentuk kualitatif ini memberi tumpuan terhadap penggunaan ungkapan darjah penghabisan yang dipadankan dengan kata adjektif oleh Nik Safiah et al. (2018). Responden kajian terdiri daripada 10 orang remaja luar bandar (Gen Y) dan 10 orang penutur dewasa dialek Kedah yang berumur antara 40 hingga 45 tahun (the baby boomers). Responden dikehendaki menjawab soal selidik tentang padanan kata adjektif dan ungkapan darjah penghabisan yang diketahui dan digunakan oleh mereka dalam kehidupan seharian. Hasil kajian menunjukkan terdapat perbezaan penggunaan ungkapan darjah penghabisan antara Gen Y dan kelompok the baby boomers yang mana ungkapan darjah penghabisan untuk golongan the baby boomers lebih rencam sifatnya, berbanding remaja. Walau bagaimanapun, terdapat juga persamaan penggunaan kosa kata oleh kedua-dua kelompok responden ini. Dapatan kajian diharap dapat memaparkan pola terkini penggunaan ungkapan darjah penghabisan dialek Kedah, di samping menambah khazanah kosa kata bahasa Melayu. This study compares the use of superlative expressions by the Kedah dialect speakers based on age groups. Superlative expressions refer to the comparative expressions of the highest degree which are placed after adjectives. In conjunction with the dynamic and flexible nature of a language, Kedah dialect has also undergone development and changes in relation to its vocabulary and terminology. This is predominantly prompted by the media which regulates the everyday life of the society, particularly teenagers. Hence, this qualitative study focuses on the superlative expressions matched with adjectives as described in Nik Safiah et al. (2014). A total of 10 teenagers from rural areas (gen Y) and 10 adult speakers (aged 40-45) of the Kedah dialect (the baby boomers) were selected as the respondents of the study. The respondents were required to answer a questionnaire on the matching of adjectives and superlative expressions that are known and used in their daily lives. The results show variations between the use of superlative expressions between the teenagers and the baby boomers, in which the adults expressed an array of superlative attributes as opposed to the teenagers’ expressions. Nevertheless, there are also similarities in the use of vocabulary by these two groups of respondents. It is hoped that the findings will reflect the latest patterns in the use of the superlative expressions of Kedah dialect, besides adding to the treasures of Malay language vocabulary.