Pengkayaan Kosa Kata Bahasa Inggeris Melalui Kad Gambar Dua Hala Dan Teknik ‘Eye Spy’ - Govindarajan, Bavithrah (Journal of Communication in Scientific Inquiry (JCSI), 2025)
Kajian ini dijalankan untuk meningkatkan penguasaan 30 kosa kata Bahasa Inggeris bagi murid Tahun 4 Valluvar .Tinjauan awal mendapati murid tidak mahir dalam menjawab soalan yang berkaitan dengan kosa kata Bahasa Inggeris dan tidak mengenal maksud kosa kata dalam buku (Get Smart) Tahun 4.Pentaksiran bilik darjah yang dijalankan pada waktu PdPc juga menunjukkan murid tidak dapat menjawab soalan Bahasa Inggeris dengan betul. Hal ini kerana murid menghadapi masalah dalam mengenal maksud kosa kata Bahasa Inggeris. Kumpulan sasaran dalam kajian ini melibatkan 6 orang murid Tahun 4 Valluvar. Fokus kajian ini adalah untuk meningkatkan penguasaan 30 kosa kata Bahasa Inggeris iaitu mengenal maksud kosa kata melalui kad gambar dua hala dan teknik ‘Eye Spy’.Sehubungan itu, murid dapat menguasai kemahiran membaca dengan menggunakan teknik ‘Eye Spy’. Ini akan meningkatkan kualiti dan potensi murid memperoleh markah yang lebih tinggi dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris. Pelaksanaan kajian adalah melalui pemerhatian guru dan aktiviti latihan kosa kata yang pelbagai. Dapatan daripada penggunaan teknik ‘Eye Spy’ ini membolehkan murid boleh membaca dan mengenal maksud 30 kosa kata Bahasa Inggeris dengan menggunakan gambar.Ini terbukti apabila seramai 6 orang murid dapat menyiapkan latihan kosa kata dan membaca petikan Bahasa Inggeris melalui kad gambar dua hala dan dengan menggunakan teknik ‘Eye Spy’. This study was conducted to improve the mastery of 30 English vocabulary words among Year 4 Valluvar students. An initial survey found that the pupils were not proficient in answering questions related to English vocabulary and were unable to recognise the meanings of the vocabulary items in the Year 4 Get Smart textbook. Classroom assessments carried out during lessons also showed that the pupils could not answer English questions correctly. This is because they faced difficulties in understanding the meanings of English vocabulary. The target group in this study consisted of six Year 4 Valluvar pupils. The focus of this study is to enhance their mastery of 30 English vocabulary words by recognising their meanings through the use of two-sided picture cards and the ‘Eye Spy’ technique. As a result, the pupils were able to improve their reading skills using the ‘Eye Spy’ technique. This will help increase the quality and potential of the pupils to obtain higher marks in the English subject. The study was implemented through teacher observations and various vocabulary practice activities. Findings from the use of the ‘Eye Spy’ technique showed that pupils were able to read and identify the meanings of 30 English vocabulary words using pictures. This was evident when all six pupils successfully completed the vocabulary exercises and read English passages using the two-sided picture cards and the ‘Eye Spy’ technique.