The Relationship Between Lecture Hall Facilities and Student Satisfaction: A Study at Universiti Malaysia Perlis - Ismail, Nur Qurratul' Aini; Murugayah, Taanushaa (Journal of Communication in Scientific Inquiry (JCSI), 2025)
The physical learning environment has a significant impact on students’ academic experiences and overall satisfaction, particularly in higher education settings. This study examines the influence of lecture hall facilities on student satisfaction at public universities in Malaysia. Using a quantitative research approach, standardized questionnaires were distributed to gather data from 300 undergraduate students across three different institutions. Key factors evaluated included seat comfort, lighting, ventilation, cleanliness, and technology resources. Descriptive and correlational analyses revealed a strong positive correlation between the quality of lecture hall facilities and students' overall satisfaction. These findings underscore the need for ongoing improvement of physical infrastructure to create supportive learning environments. This study offers facilities managers and university policymakers valuable insights to enhance student-focused campus development. Persekitaran pembelajaran fizikal memberi kesan yang signifikan terhadap pengalaman akademik dan kepuasan keseluruhan pelajar, terutamanya dalam konteks pendidikan tinggi. Kajian ini meneliti pengaruh kemudahan dewan kuliah terhadap kepuasan pelajar di universiti awam di Malaysia. Menggunakan pendekatan penyelidikan kuantitatif, soal selidik berstandard telah diedarkan bagi mengumpulkan data daripada 300 pelajar prasiswazah di tiga institusi berbeza. Faktor utama yang dinilai termasuk keselesaan tempat duduk, pencahayaan, pengudaraan, kebersihan dan sumber teknologi. Analisis deskriptif dan korelasi menunjukkan hubungan positif yang kuat antara kualiti kemudahan dewan kuliah dan kepuasan keseluruhan pelajar. Dapatan ini menekankan keperluan untuk penambahbaikan berterusan terhadap infrastruktur fizikal bagi mewujudkan persekitaran pembelajaran yang lebih menyokong. Kajian ini menawarkan pandangan bernilai kepada pengurus kemudahan dan penggubal dasar universiti untuk meningkatkan pembangunan kampus yang berfokuskan pelajar.