Pemerolehan bahasa Pertama Murid Hiperaktif (ADHD) dalam Aspek Kehidupan Harian: Analisis Neuropsikolinguistik - Siti Noridayu Abd. Nasir; Hazlina Abdul Halim; Rohaidah Kamaruddin, (Journal of Communication in Scientific Inquiry (JCSI), 2024)
Murid berkeperluan khas di Malaysia terbahagi kepada Orang Kelainan Upaya (OKU) fizikal dan masalah dalam pembelajaran. Kedua-duanya dikategorikan sebagai Orang Kelainan Upaya (OKU) yang telah disahkan oleh pengamal perubatan bertauliah (Pakar Pediatrik). Kajian ini dijalankan kepada seorang remaja perempuan berusia 16 tahun yang masih bersekolah dalam aliran pendidikan khas di negeri Perlis. Analisis kajian ini dijalankan secara kualitatif melalui perolehan data secara soal jawab, temu bual bersama responden serta ahli keluarga. Teori yang diaplikasikan dalam kajian ini adalah Teori Tingkah Laku dan Psikososial Erik Erikson (1956) untuk menghuraikan data. Antaranya, pengetahuan tentang tugas memasak dan mengemas rumah, penjagaan keselamatan diri dan pengetahuan seks, pengurusan kewangan, penjagaan kebersihan diri dan pakaian serta hubungan dalam keluarga. Temu bual dijalankan kepada dua pihak, iaitu responden dan penjaga bagi mengukuhkan data kajian ini. Lima aspek kehidupan seharian tersebut diterangkan oleh penyelidik terlebih dahulu menggunakan bahasa Melayu standard. Hal ini kerana, penggunaan bahasa Melayu merupakan bahasa pertama responden yang digunakan dalam kehidupan sehariannya. Hasil dapatan kajian menunjukkan responden mendapat bahasa dengan baik tentang aspek penting dalam kehidupan seharian melalui pendidikan tidak formal. Malah, penguasaan tentang aspek kehidupan dikukuhkan lagi melalui pendidikan formal di sekolah. Kajian ini begitu penting bagi melihat sejauh mana pemerolehan bahasa pertama remaja berkeperluan khas dalam pendidikan yang melibatkan kepentingan kehidupan seharian. Malah, kajian ini penting bagi melihat tiga aspek yang memainkan peranan penting dalam proses neurologi, psikologi dan linguistik remaja berkeperluan khas. Students with special needs in Malaysia are divided into those with physical disabilities and those with learning difficulties. Both groups are categorized as Persons with Disabilities (OKU) as certified by qualified medical practitioners (Pediatric Specialists). This study was conducted on a 16-year-old female adolescent who is still enrolled in special education in the state of Perlis. The analysis of this study was carried out qualitatively through data collection via questionnaires and interviews with the respondent and family members. The theory applied in this study is Erik Erikson's (1956) Behavioral and Psychosocial Theory to interpret the data. Key areas examined include knowledge of cooking and household chores, personal safety, sexual education, financial management, personal hygiene and clothing, as well as family relationships. Interviews were conducted with both the respondent and the caregiver to strengthen the data of this study. The five aspects of daily life were explained by the researcher using Standard Malay, as it is the respondent's first language used in daily life. The results of the study indicate that the respondent acquired knowledge well regarding important aspects of daily life through informal education. Furthermore, the understanding of life skills was further reinforced through formal education at school. This study is crucial in examining the extent of first language acquisition among adolescents with special needs in education, especially regarding the significance of daily life skills. Additionally, this study is important for exploring three aspects that play a vital role in the neurological, psychological, and linguistic processes of adolescents with special needs.