Maritim Nusantara: Pembuktian Pantun Tradisional Melayu - Maulana Al-Fin Che Man; Nor Hashimah Jalaluddin; Junaini Kasdan, (Journal of Communication in Scientific Inquiry (JCSI), 2024)
Pantun dan masyarakat mempunyai hubungan yang begitu akrab. Pantun Melayu menyerlahkan pemikiran, pengalaman, emosi, harapan dan sentimen masyarakat Melayu. Keindahan pantun tersebut dapat dilihat melalui ciri-ciri dalamannya yang tepat, mengandungi pengertian, pemikiran dan falsafah yang keseluruhannya terkandung dalam sebuah ungkapan. Dalam ungkapan pantun yang terdiri daripada baris pembayang dan baris maksud, terdapat unsur alam seperti flora, fauna dan juga ilmu-ilmu yang dimiliki oleh masyarakat terdahulu untuk membentuk sebuah pantun. Kajian ini bertujuan meneliti kearifan orang Melayu dalam ilmu maritim yang terdapat dalam pantun tradisional Melayu dan membuktikan bahawa masyarakat Melayu merupakan masyarakat maritim yang unggul. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti unsur maritim dalam pantun tradisional Melayu dan menghuraikan secara deskriptif pantun Melayu yang berunsurkan maritim. Kajian ini difokuskan kepada data pantun yang berunsurkan maritim dalam buku Kurik Kundi Merah Saga: Kumpulan Pantun Lisan Melayu (2013). Terdapat sebanyak 803 pantun yang berunsurkan maritim. Penganalisisan kajian difokuskan terhadap domain-domain maritim yang paling dominan dalam pantun Melayu, seperti geografi, pengangkutan air, flora dan fauna, barang dan makanan, serta orang. Selanjutnya, kajian ini akan mengkategorikan dan menghuraikan secara deskriptif pantun maritim yang terdapat dalam buku tersebut. Dapatan kajian menunjukkan bahawa maritim Nusantara dapat dibuktikan melalui pantun tradisional Melayu yang telah dikategorikan mengikut domain yang disenaraikan. Justeru, kajian ini secara tidak langsung dapat mencungkil kehebatan masyarakat Melayu dalam ilmu kelautan atau ilmu maritim. Pantun and society have a close relationship. Malay pantun reflects the thoughts, experiences, emotions, hopes, and sentiments of the Malay community. The beauty of pantun can be seen through its internal features, which are precise and contain meanings, thoughts, and philosophies all encapsulated in a single expression. In the pantun expression, which consists of a metaphorical line and a meaning line, there are elements of nature such as flora, fauna, and the knowledge possessed by previous societies that shape a pantun. This study aims to examine the maritime wisdom of the Malays found in traditional Malay pantun and to demonstrate that the Malay community is a distinguished maritime society. The objectives of this study are to identify maritime elements in traditional Malay pantun and to descriptively analyze Malay pantun that has maritime themes. This study focuses on maritime-themed pantun data from the book Kurik Kundi Merah Saga: Kumpulan Pantun Lisan Melayu (2013), which contains a total of 803 maritime-related pantun. The analysis concentrates on the most dominant maritime domains in Malay pantun, such as geography, water transport, flora and fauna, goods and food, and people. Furthermore, this study will categorize and descriptively analyze the maritime pantun found in the book. The findings indicate that the maritime culture of the Nusantara can be evidenced through traditional Malay pantun, which has been categorized according to the listed domains. Thus, this study indirectly reveals the prowess of the Malay community in maritime knowledge.