Sustainability of Strengthening Family Communication Post Covid-19 Pandemic - Hendra, Yan; Rudianto (Journal of Communication in Scientific Inquiry (JCSI), 2025)
The Covid-19 pandemic led to a strengthening of family communication aimed at preventing children from contracting the virus. But will this strengthened communication continue in the post-pandemic era? This study aims to explore the sustainability of strengthened family communication after the Covid-19 pandemic. The research focuses on parent-child communication, which includes informative, persuasive, and coercive messages delivered face-to-face or through media to maintain hygiene and health, ultimately preventing various diseases and health disorders in children. This study employs a qualitative approach using a case study method. The findings indicate that parents’ habit of reminding their children to maintain hygiene, health, and adhere to health protocols has continued beyond the pandemic. However, the motivation has shifted not to prevent Covid-19 infection, but to protect children from other diseases and health issues caused by food and unhealthy behaviors. The strengthening of family communication has persisted post-pandemic, driven by the habits formed during the Covid-19 crisis. These habits have continued, with parents regularly encouraging their children to maintain cleanliness and health to prevent various illnesses. Pandemik Covid-19 telah membawa kepada pengukuhan komunikasi dalam kalangan ahli keluarga yang bertujuan untuk mencegah anak-anak daripada dijangkiti virus tersebut. Namun, adakah komunikasi yang diperkukuh ini akan berterusan dalam era pasca pandemik? Kajian ini bertujuan untuk meneroka kesinambungan komunikasi keluarga yang diperkukuh selepas pandemik Covid-19. Penyelidikan ini memberi tumpuan kepada komunikasi antara ibu bapa dan anak, yang merangkumi mesej bersifat informatif, persuasif, dan paksaan yang disampaikan secara bersemuka atau melalui media untuk mengekalkan tahap kebersihan dan kesihatan, dengan matlamat mencegah pelbagai penyakit dan gangguan kesihatan dalam kalangan kanak-kanak. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan kaedah kajian kes. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tabiat ibu bapa yang sering mengingatkan anak-anak untuk menjaga kebersihan, kesihatan, dan mematuhi protokol kesihatan telah diteruskan walaupun selepas pandemik. Namun begitu, motivasi mereka telah berubah, bukan lagi untuk mencegah jangkitan Covid-19, tetapi untuk melindungi anak-anak daripada penyakit dan masalah kesihatan lain yang berpunca daripada makanan serta tingkah laku tidak sihat. Pengukuhan komunikasi dalam keluarga masih berterusan dalam era pasca pandemik, didorong oleh tabiat yang telah terbentuk semasa krisis Covid-19. Tabiat ini kekal diamalkan, di mana ibu bapa secara konsisten menggalakkan anak-anak untuk mengekalkan kebersihan dan kesihatan bagi mencegah pelbagai jenis penyakit. Keywords: Sustainability, Strengthening, Family Communication, Post-Pandemic, Covid-19.