Retorik Iklan Perniagaan: Analisis Iklan Makanan & Minuman Dalam Media Sosial - Siti Nurul Jannah (Journal of Communication in Scientific Inquiry (JCSI), 2024)
Dalam era digital yang semakin berkembang pesat, media sosial telah menjadi platform utama bagi perniagaan untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka. Media sosial bukan sahaja menawarkan jangkauan yang luas tetapi juga membolehkan interaksi langsung dengan pengguna. Melalui media sosial, perniagaan dapat menyasarkan bakal pengguna dengan lebih tepat berdasarkan data demografi dan minat pengguna. Seiring dengan itu, iklan produk makanan dan minuman di media sosial telah menjadi salah satu strategi pemasaran yang paling popular. Bagi memastikan matlamat pengiklanan tercapai, penggunaan bahasa yang berkesan mampu mempengaruhi tindakan pembelian pengguna. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis kaedah retorik perniagaan yang digunakan dalam iklan perniagaan khususnya iklan produk makanan dan minuman yang diiklankan dalam media sosial. Kajian ini juga akan melihat bagaimana iklan-iklan ini mencerminkan trend dan keutamaan dalam pasaran serta melihat keberkesanan strategi-strategi ini menarik minat pengguna sasaran. Iklan-iklan yang terpilih akan dianalisis berlandaskan kaedah retorik iklan perniagaan oleh Asmah Haji Omar (2016). Kajian ini bukan sahaja menyumbang kepada pemahaman yang lebih mendalam tentang strategi pemasaran digital tetapi juga memberi pengetahuan praktikal yang boleh digunakan oleh pemasar dalam merancang dan melaksanakan kempen yang lebih efektif dalam media sosial. Hasil kajian ini diharapkan dapat menjadi panduan bagi para perniaga untuk meningkatkan keberkesanan iklan mereka dan seterusnya memperkukuh kedudukan mereka dalam pasaran yang berdaya saing. In the rapidly evolving digital era, social media has become the primary platform for businesses to promote their products and services. Social media not only offers extensive reach but also enables direct interaction with users. Through social media, businesses can target potential customers more accurately based on demographic data and user interests. Consequently, food and beverage product advertisements on social media have become one of the most popular marketing strategies. To ensure advertising goals are achieved, the effective use of language can influence consumer purchasing decisions. This study aims to analyze the business rhetoric methods used in advertisements, particularly food and beverage product advertisements promoted on social media. Selected advertisements will be analyzed based on the business rhetoric advertising method by Asmah Haji Omar (2016). This study not only contributes to a deeper understanding of digital marketing strategies but also provides practical knowledge that marketers can apply when planning and executing more effective campaigns on social media. The findings of this study can serve as a guide for businesses to enhance the effectiveness of their advertisements and strengthen their position in the competitive market.